Wednesday, October 28, 2009

Analogi baju kotor

Alhamdulillah..masih diberi nafas untuk meghirup udara2 segar ciptaan Allah..masih boleh bau aroma terapi yang bersulamkan bau nescafe cap helang..masih bleh bingkas dari mati kecil untuk menjalankan amanah-amanah yang masih belum cukup sempurnanya sebagai perantau di akhirat kelak..

Pagi tadi tiba2 datng pulak kerajinan untuk basuh baju.Selalunya basuh baju hujung2 minggu.Kumpul baju banyak2,masuk dalam mesin basuh..letak sabun basuh,letak pewangi baju..tekan butang,tit tit..lepas 1jam dah siap..tapi hari nei macam disuntik kerajinan untuk basuh baju pakai tangan..2helai je.he3..Sambil basuh baju tue,sambil nyanyi lagu tekad dendangan shoutul harakah..nak nyanyi lagu tue kene ade soul,kene ade semgat..baru baju tue bersih..

tengah basuh baju tetiba dapat ilham..untuk wat analogi..
Ha..jom kita sama2 bayang2 baju kita yang kotor,kalo dicuci,disental,diperah dan dibilas..Alangkah kalo daju itu boleh bercakap,pasti dia akan berteriak kesakitan..begitulah ibarat orang-orang beriman..hendak membersihkan daripada noda-noda sisa kejahilan serta angkat darjat di sisi Tuhan,ia pasti diuji kesedihan dan penderitaan..

Jika baju yang direndam dengan air basuhan tadi,mukmin itu pulak berendam dengan keringat perjuangan dan air mata duka ..mengenangkan nasib diri.Pendek kata insaf akan diri,masih ada lagi tak sempurna.Jika dia bersabar seperti terdapat dalam surah al-Baqarah ayat 153:
يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱسۡتَعِينُواْ بِٱلصَّبۡرِ وَٱلصَّلَوٰةِ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّـٰبِرِينَ (١٥٣)
WAHAI ORANG-ORANG YANG BERIMAN! MOHONLAH PERTOLONGAN (KEPADA ALLAH) DENGAN SABAR DAN SOLAT. SUNGGUH, ALLAH BESERTA ORANG-ORANG YANG SABAR.

dan bahawasanya titisan mutiara keinsafan dan kesedaran kerana
"AKU INI ADALAH HAMBA ALLAH,AKU DICIPTAKAN MENJADI KHALIFAH DI MUKA BUMI BUKAN HANYA SEPERTI SEEKOR KIJANG YANG PENGECUT TAPI SEEKOR SINGA ISLAM YANG BERANI"

InsyAllah Tuhan itu sebijak pandai dan Maha Adil.maka diampunkan dosa-dosa si hamba tadi..InsyAllah
Moga-moga antuna yang seakidah denganku menempuh ranjau kehidupan di bumi Tuhan..moga-moga sama kita bertawakal kepada Allah..moga Allah jaga hati kita..yakni hati yang mendapat HIDAYAHNYA..amin..amin ya Rabbal Alamin