Thursday, January 21, 2010

Dakwah means cinta..


Suatu hari tika ujian memamah diri.. SYUKURKU WAHAI ALLAH...
Alhamdulillah wahai Allah....syukurku tidak terkira,Engkau menghantarku sahabat semula....Engkau memberiku kelapangan semula...Engkau memberiku sahabat seperti dia.. masa begitu singkat utk kite berkenalan..namun ana sudah bersedia menghadapinya..insyAllah moga diberi kekuatan..he3 dalam kesibukan membuat kerja psm..masih sempat menghantar warkah..Subhanallah..


Salam, kama…
insyaAllah, bila ana menulis warkah ini, it was when you’re facing moment yang menyedihkan dan a little bit hard for you to accept..i guess..ana tahu apa yang anti rase and in fact, I had faced the same thing as you too..ish..suka plak speaking ni..

Ok, now..be serious..

Kalau kama faham, apa yang kak A kate dalam liqo’ tu bukan ditujukan pada kama, tapi pada kami semua..kadang2, dalam berukhwah, kita tak kan selalu rase manisnye ukhwah tu. Kita akan rase juga pahit, takut nak berukhwah, dll. Cuma, bergantung pada kita macam mane kita nak terima semua tu..dalam berukhwah, tingkat paling rendah adalah berlapang dada..tapi, mungkin kama tak rase tu semua ada pada ana dan juga sebahgian akhwat yang pernah kama kenal..apa yang ana belajar dari pe yang hadapi selama ni:
Kita tak kan mampu untu ubah orang lain, pi insyaAlllah kita boleh ubah diri kita dulu.kita boleh sabar..

Sabda Rasulullah s.a.w"Keadaan orang Mukmin itu sangat menakjubkan, kerana segala urusan yang menimpanya dianggap baik. Tetapi keadaan ini hanya berlaku kepada orang yang beriman. Iaitu, apabila mendapat kesenangan, dia bersyukur kerana itu lebih baik untuknya. Dan apabila dilanda kesusahan dia bersabar, kerana itu lebih baik untuknya."(Riwayat Muslim daripada Abu Yahya Syuhaib bin Sinan r.a)

Dalam dakwah ni, kita akan hadapi macam2. sedih, gembira, takut, berdebau. Ehm..macam2 lagi la..tu semua ujian dari Allah untuk uji kita sama ada kita sabar ke tak..teringat kata2 Amru Khalid..SABAR & BAHAGIA..nasihat ana:selagi mampu, kita harus bersabar..iinsyaAllah, bagi ana, kama dah cube untuk membuatkan bekerja untuk Allah itu perlu dengan cinta dan bukan dengan ketakutan dan ketegangan..

Kat sini, ana yang penuh kekurangan ni mintak maaf atas segala yang mungkin membuatkan kama rase tak nak berjuang lagi, tak nak buat lagi, tak nak duk kat sini lagi..Wahai ukhtiBersabarlah dengan sabar yang indahTersenyumlah dengan senyuman yang mengembirakanDari hatimu dengan rahmatNyaAgar menuju ke hatiNYA dengan inayahNYATegarlah dirimu membina tarbiyah dan ditarbiyahTeruslah memburu imanMenjejaki takwaPerjuangan ini masih jauh perjalanannyaMemang getirTapi ini bukan lapis paling akhirAndainya tersungkurBANGKIT!!!Kau MUJAHIDAH MUDA!!!Moga bertemu penawar hakiki yang mengocak jiwamu
Teguhkan keyakinanmu kepadaNYA"Kalian adalah umat yang beruntung kerana menjadi umat yang MEMILIH untuk bangkit berijhad, bukan umat yang TERPAKSA bangkit untuk berjihad. Kalian menjadi tangan yang di atas (memberi) bukan tangan yang dibawah (terpaksa menerima). Ganjaran di sisi Allah, sama seperti seolah-olah kalian sedang berjihad dihadapan Baitul Muqadis... Andainya Kalian mati tidak mustahil Allah masukkan Kalian bersama para syuhada..."Sheikh Abu Bakar al Awawidah (Pejuang Palestin) Ketika Kunjungan Beliau Ke Malaysia.